2013. augusztus 31., szombat

Augusztus végi napfoltok

Rendkívül jó nyugodtság volt aznap. A kiváló felbontású távcsőben még az apróbb pórusok is látszódnak, kisebb nagyításon is. 3 jelentősebb csoport és egy talán épp kialakuló vagy eltűnő csoport uralja a korongot. 

A legnagyobb folt nem tűnik szabadszemesnek, de szép, kissé szögletes umbrájával nagyon feltűnő. Annyira jó a légkör, hogy még a granulációs szerkezet is látszik vizuálisan kissé. 

A 11836-os csoport bipoláris, nagyon érdekes, olyan formája van, amintha egy sejt osztódna éppen a mikroszkópban. A 11834-es csoport nagyon apró, pórusszerű foltokból, umbrákból áll, az egyik kis csoportosulás patkó alakú. 

A részletrajzot 7 mm-s Planetaryval készítettem, ami 352x-es nagyítást jelent. Még ilyen jó légköri nyugodtság mellett is, azért ez már észlelési kihívás. 




Először a 11836-os szétváló bipoláris foltot és a körülötte lévő kisebb foltokat rajzoltam le, majd utána a 11835-ös csoportot. 

 A 11835-ös csoport fő foltjai rajzolásánál nagyon látványos volt az umbra kettéválása, a két umbra között a Nap felszíne fehér, híd szerű. A 11835-ös csoport rajzolásánál észrevettem, hogy a nagy vezető folt alatt, nagyon halványan további penumbra szerű szálas képződmények látszanak. 

Egyébként is, a vezető és követő folt is körbe van véve apróbb kis pórusokkal, foltdarabkákkal, amik szintén mutatnak valamiféle - kevésbé rendszerezett - szálas szerkezetet.












A Nap már majdnem lement, amikor a kis Lunthoz le tudtam ülni, hogy a H-alfa képet is lerajzoljam. Sietnem kellett, sőt egyszer még arrébb is raktuk a távcsövet, hogy ne takarják el a Napot a fák :)


Azért sikerült megnéznem és lerajzolnom. Jellemzően H-alfában is 4 aktív terület látszik, nagyjából megegyezően a continuum észlelésemmel. Nagyon érdekesek a korong szélénél látható filamentek, melyekből kettő is látványos, protuberanciában végződik a korong szélén.


Az korong északi féltekén egy hatalmas filament figyelhető meg, ami kissé halvány, finom szálas szerkezetű. Mellett látható a Napon a legaktívabb, legfényesebb terület, ami egyébként a 11834-es csoporthoz tartozik (ez azért is érdekes, mert ez a csoport csak apróbb foltokból áll). 

Az észlelések elérhetők az MCSE észlelésfeltöltő oldalán is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése