2010. december 27., hétfő

2011 a spórolás éve

Egyik nap kiszámoltam, hogy mennyit költünk egy hónapban. Pontosabban ezt nem volt nehéz kiszámolni, mivel általában mindent elköltünk egy hónapban.. Azt már nehezebb volt, hogy ebből mennyi az, amit el is kell, és mennyi, amit nem lenne feltétlenül szükséges.

Arra a szomorú következtetésre jutottam, hogy rengeteg pénzt költünk (na jó, ne szépítsük a dolgot, KÖLTÖK) fölösleges dolgokra. És ha ezeket mind egyáltalán nem venném meg, akkor a fizetésem egynegyedét megspórolnám. Az első sokk után eldöntöttem, hogy 2011 a spórolás éve lesz.

Már 2010 második felében megalapoztam a gyűjtést egy szép 200 Forintosokból álló gyűjteménnyel, ami lassan eléri a 4 kg-os súlyt. Ez összegben persze nem olyan sok, de amikor egyszer megszámoltam igencsak megdöbbentem, hogy mennyi pénz gyűlt össze anélkül, hogy észrevettem volna egyáltalán. Nem is csináltam mást, csak amikor kaptam vissza aprópénzt és volt benne 200-as, azt nem költöttem el, hanem félretettem a dobozba. Aztán Ákos is elkezdte nekem gyűjtögetni, mert mindig elkunyeráltam tőle ha volt nála. Igazából összegszerűen nem is hiányzott.

Nálam a legnagyobb probléma a költekezéssel az, amikor hirtelen felindulásból veszek magamnak egy új körömlakkot, vagy egy új bármit, vagy megszomjazom és veszek magamnak egy light cola-t... bár ez még nem is lenne baj, ha ez utóbbit nem szinte minden nap csinálnám. Szóval egy kis előrelátással és ésszerűséggel nagyon sok pénzt fogok spórolni, így döntöttem.

Először megpróbálom leszoktatni magamat a fölösleges költekezésről azzal, hogy mindig amikor venni akarok valamit, átgondolom hogy valóban szükségem van-e rá? És ha nem annyira, akkor nem veszem meg, viszont a pénz amit rá költöttem volna, megy majd a dobozkámba.. Így reményeim szerint egy kisebb vagyon gyűlik majd össze a dobozkában :D

A mai nap máris beteszek 500 Ft-ot, mert nem vettem magamnak új körömlakkot a meglévő 5 különböző szín mellé. Büszke vagyok magamra :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése