2012. február 19., vasárnap

Napbemutató a Polarisban

Lassan már "kéthetente szombaton" szokásossá válik a napbemutató a Polaris Csillagvizsgálóban. Szerencsénk volt, mert a több (sok) nap nagyon hideg idő és hóesés után szombaton kisütött a Nap, igaz több kisebb szakaszban felhők tarkították az eget és délutánra beborult ismét, illetve időnként a szél is viszonylag erősen fújt, de bőven jól lehetett napot nézni fehér fényben és H-alfában is.

Sajnos még mindig elég alacsony a napfoltszám, a solarmonitor szerint 5 aktív régió van, de ebből csak hármat lehetett látni (amiből kettő elég jelentéktelen kis monopolár foltokból áll). A nagy folt is messze nem szabadszemes méretű, de legalább VÉGRE volt mit látni.

Emellett viszont H-alfában nagyon izgalmas volt most a látvány. Az északi peremen egy olyan protuberancia látható, amely benyúlik térben a korongon is és jól látható volt a "térbelisége". A szemben lévő peremnél pedig egy olyan protuberancia volt, aminek az anyaga épp visszazuhant a Napba, így egy kis hurok volt látható. Ezen kívül számtalan filament és fáklyamező volt megfigyelhető, érdekesség, hogy a nagy folt is jól látható volt, erősen fekete volt, és körülötte is sok nagyon apró pötty volt látható.

Egyre jobban kell nekem egy Lunt... :-)

Ja és ne felejtsük el a repülőt, ami átrepült a Nap előtt pont amikor Mpt videózott, nagyon klasszul nézett ki (a kép feldolgozatlan):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése