2012. február 26., vasárnap

Mélyen az égen...

A héten kétszer is lehetőségem volt kimenni észlelni. Először kedden, majd szombaton, mindkét nap egészen enyhe idő volt, és nagyon szép tiszta ég.

Kedden a légkör annyira nem volt szuper, de egy kis nyílthalmazozásra abszolút alkalmas volt. Megnéztem az M47 és M48-as nyílthalmazokat, és látómező nélkül készítetetem róluk rajzot, ami egészen érdekes karaktert ad a formájának, a látványának.

M47

M48

Ezután meglestem a Marsot is, ami már egész elérhető helyre került. Sajnos a nem túl jó légkör miatt nem tudtam megfelelően nagyítani, már 165x nagyításon is gyakorlatilag homályos volt az egész. 130x-os nagyítással még egész jól látszott és egy pici részlet is jött. Kipróbáltam a vörös színszűrőt is hozzá, ami eleinte mintha rontott volna a látványon, azonban amikor a szemem hozzászokott, akkor segített előhozni egy kevés további részletet. Szűrő nélkül látszott a bolygó nyugati részénél lévő két sötétebb folt, de csak a szűrővel látszott a keleti peremhez közelebb eső halványabb, alig-alig kivehető folt.
Szombaton folytattam szinte ahol abbahagytam. Nagyon régen elterveztem már, hogy lerajzolom az Orion ködöt UHC szűrővel, és nagyobb nagyítással. A 93x-os nagyítást választottam, bár korábban kipróbáltam többfélével is, ezt találtam a legjobbnak. A tél folyamán már legalább tízszer megfigyeltem, és ismerkedtem vele, kerülgettük egymást, az alkalmas pillanatra várva, ami most végre eljött. Először szűrő nélkül rajzoltam fel a csillagokat és a köd határait, majd az UHC szűrő használatával finomítottam a köd részletein. A szűrő segítségével a köd nagyon látványos, határozott, azonban néhány csillagnak a fényeseségét elnyomja, így a rajzolás végén mégegyszer kivettem a szűrőt és ellenőriztem, hogy a megfelelő csillagok a megfelelő helyen vannak-e.

Finom részleteket, enyhe különbségeket is sikerült megfigyelnem a ködben, eltérő erősségű helyenként és a tetejénél nagyon finoman, inkább csak elfordított látással egy "bevágás" is látható volt, ami enyhén behajlik. A köd alatt lévő fényesebb csillag körül is láttam ködösödést, amiről igazából nem is tudtam eldönteni, hogy csak reflexió, vagy külön köd, de később megnéztem és a fotókon is látható, úgyhogy biztosan nem láttam rosszul. Úgy éreztem a végén sikerült jól visszaadnom a látványt.

Miután az Orion köddel végeztem, még néhány kettős után néztem, melyek az Orion környékén, illetve a Lepus csillagképben voltak. Sajnos néhány kettős után muszáj volt bepakolnom, mert kezdtem átfázni, de még szívesen maradtam volna kicsit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése