2013. február 3., vasárnap

Jupi-felhők

Már megint az időjárás!

Idén ma volt az első este, hogy ki tudtam menni észlelni, pedig egy olyan este sem volt, amikor ne tudtam volna ha jó idő van. Múltkor egyszer már majdnem sikerült, de mire kipakoltam Epcsit és lehült kicsit, addigra csupa felhő lett minden.

No de ma sikerült! Még ha nem is volt teljesen tiszta az ég (átlátszóság kb. 1/5), folyamatosan felhők úsztak át az égen, fátyolos is volt az ég, de azért észlelés és az enyém.

A légkör egész jó volt, de az átlátszóság annyira elrontotta a helyzetet, hogy 130x-os nagyításon még éles volt a kép, de 93x-os nagyítással és 2x Barlow-val már majdnem használhatatlan volt. Szűrőre nem volt szükség, a fátyolosság miatt viszonylag kevés volt a fény így is. Az idő nagyon szeles volt és szerintem maximum -3 fok lehetett kint, mert kesztyűben is kockává fagytam.

A színek nagyon nehezen jöttek, az egész korong alapszíne krémes-fehéres, a déli és az északi fő sáv szürkés-cserbarnának tűnt. A mintázat irányultsága nagyon gyengén, de látszott a déli fő sávban, főleg annak a keleti felén. Nincsenek határozottan elkülönülő részletek, inkább átmenetek látszottak, de azért meghatározható volt, hogy melyek az egyes sávok és a sávokon belül hol sötétebbek egyes részek.

Foltokat, vagy nagyon látványos részeket nem sikerült megfigyelni, viszont a fő sávokon mindkettőnek a déli felén kissé sötétebb a sáv. Meghatározhatatlan volt, hogy ezek foltok, vagy csak sötétebb. A déli póluson láthatóak átmenetek, itt a pólus színe kissé krémes barnásnak tűnik. Az északi pólusnál kissé határozottabban elkülöníthetően sötétebb, bár az intenzitása ennek sem erősebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése