2013. március 10., vasárnap

Téli Napok nyomában

Megfogadtam magamnak, hogy nem fogok folyton arról panaszkodni, hogy nincs ég, és folyton rossz az idő, de nem tudok mit tenni, hiszen a december, sőt a január és a február is nagyon rossz volt ilyen szempontból. Pedig lett volna látnivaló a Napon mind kontinuumban mind h-alfában, ahogy azt a ritka de örömteli észleléseim is bizonyítják.

Mostanában megint többször vettem elő a binokulárt és kihasználtam a kora reggeli kevés napfényes időt (és az én nagyon kevés hétköznapi szabadidőmet), munkába menet előtt gyorsan kiszaladtam és lerajzoltam mit látni. 10-15 perc azért mindig jut rá, sajnos ez azonban ahhoz kevés hogy a távcsövet is kipakoljam reggel (valamint nem is látnám vele a Napot, mivel épp csak előbújik olyankor a házak mögül keleten).

Február végén két nap is ki tudtam menni egymás után, 20-án és 21-én:

20-án (UT 06:15) a légkör viszonylag jó volt, az átlátszóság is elfogadható volt, viszont nagyon hideg volt kint, -3 fokot jegyeztem fel az észlelőlapra. Több foltcsoport is látható volt a binokulárral, a nyugati peremhez közelebb eső viszonylag nagy, több foltból álló csoport volt. Umbrát és penumbrát nem tudtam megkülönböztetni, az azonban látszott, hogy a négy folt, melyeket binokulárral meg tudtam figyelni nem teljesen egyformán erősek, a kisebb foltok halványabban látszódtak. A keleti perem felé haladva is szinte egy vonalban voltak láthatók a foltok, a napi egyenlítőhöz közel. Fáklyamezőt nem láttam.

21-én (UT 06:20) a keleti csoportok közül az egyik eltűnt, legalább is binokulárral nem látszódott. Bár a légkör kissé rosszabb volt mint előző nap, a hőmérséklet és az átlátszóság nagyjából azonos volt. A nyugati peremnél látható foltcsoport szabadszemes volt, egy közepes méretű foltot láttam szabad szemmel. Binokulárral a kissé rosszabb légkör ellenére is az umbar és penumbra nehezen, de elkülöníthető volt. A foltokat a rajzomon kissé elnagyoltam véletlenül, összességében a nyugati peremen lévő foltok picit kisebbek voltak a rajzomhoz képest.

A következő alkalom amikor észlelni tudtam március 2-a volt, amikor a Polaris Csillagvizsgálóban szakkör volt. A szakkör előtt direkt felmentem kicsit korábban, hogy még tudjak Napot is észlelni, mivel már reggel sütött a nap és szép idő volt. A Polaris nagytávcsövével észleltem (200/2470), a rajzomat 40 mm-es okulárral, a részletrajzot 20 mm-s okulárral készítettem. Szép és változatos foltokat láttam a Napon, többségük töredezett umbrákkal, nagy, egységes penumbrával. Érdekes, hogy nagyon sok apró monopolárnak látszó foltot is meg lehetett figyelni a korongon, a nagy csoportoktól eltérő vonalban. A korong szélénél több fáklyamezőt is láttam, némelyik egészen erőteljesen látszódott. A két nagyobb foltcsoport is fáklyamezőbe ágyazva látszódott.
Igyekeztem a keleti peremnél lévő foltcsoportot kissé részletesebben is megfigyelni. Próbálkoztam 10 mm-s okulárral is, de gyakorlatilag használhatatlan volt a rossz légkör miatt, még a 20 mm-s okulárral is nagyon nehezen, csak ritkán tisztult ki a kép egy-egy pillanatra.
Másnap, március 3-án is sikerült észlelnem, mostmár otthonról, de távcsővel. Az előző napi nagy foltcsoportok jól látszódtak, teljesen megmaradt az a jellegzetes formájuk amit előző nap figyeltem meg.
Az átlátszóság rendkívül rossz volt, 2/5, az ég teljesen fátyolos volt, szabad szemmel is jól láthatóan. Ennek ellenére is sikerült megfigyelnem egy nagyobb fáklyamezőt az észak-keleti peremnél, valamint a keleti foltcsoport körül. A rossz átlátszóság miatt inkább az umbra és penumbra közti határ nem látszódott olyan szépen.

Megpróbáltam h-alfában is megfigyelni az aktuális jelenségeket. Itt is nagyon érezhető volt a rossz átlátszóság, de az nagyon jól látható volt, hogy a keleti csoport körül fényes aktív területek látszódtak, és ebben az irányban volt látható a legtöbb protuberancia is. Az északi peremnél egy nagyon érdekes protuberanciát láttam, a kedvenc fajtámat, amely kissé benyúlik a peremen túl (filamentként), és teljesen 3 dimenziós hatással látszik, hogy az ott valóban egy anyagfelhő a napkorong felett. Szépen látszódtak azok a foltok is (legalább is az umbra), melyek kontinuumban látszódtak. A legerőteljesenn fehér fénylő terület az északi peremnél lévő kis foltcsoportnál volt megfigyelhető, aim viszont érdekes módon kontinuumban nem látszódott. Filamentből a nap felszínén nem volt sok, kisebb, "kukacszerű" filamentek kanyarogtak a keleti, dél-keleti perem közelében, az aktív csoportok között.

A március talán több jó időt tartogat majd, mindjárt az első héten hétfőn és kedden is ki tudtam menni reggel, megnézni a foltokat.

4-én reggel (UT 06:20) az átlátszóság elég rossz volt, a légkör pedig ha lehet mégrosszabb. A hőmérséklet kissé megenyhült, 10 fok körül volt (ez volt az első kissé melegebb nap idén). 2 nagyobb foltcsoportot figyeltem meg, valamint egy elnyúlt foltszerűséget a nyugati perem szélén. Umbrát és penumbrát el lehetett különíteni a nagyobb foltoknál. Szabadszemes folt nem volt a korongon, viszont sikerült fáklyamezőket is megfigyelnem a rossz légkör ellenére. A keleti peremhez közel egy egészen nagy fáklyamező volt, amely kissé kör alakban helyezkedett el, de halványan. A nyugati peremnél lévő elnyúlt folt is fáklyamezőbe volt ágyazva, ez sokkal egyértelműbben látszódott.

5-én reggel (UT 06:15) a légkör kissé jobb volt mint előző nap. A hőmérsékletet igencsak melegnek lehetett érzékelni, szerintem 10-12 fok között lehetett. A keleti peremnél lévő fáklyamező teljesen határozottan kivehető volt, amint belenéztem a binokulárba. A tegnapi naphoz képest erősebb, és méginkább látszódik gyűrűs elhelyezkedése. Umbra és penumbra határozatlanul, de elkülöníthatő volt a foltcsoportoknál. A nyugati peremnél lévő foltok, mintha egy penumbrán belül lennének. A tegnap még a nyugati perem szélén lévő folt már kifordult, még a fáklyamező sem látszik a helyén.

Drukkolok a további jó időért, remélem az óraátállításig még lesz lehetőségem reggelente észlelni; mivel utána sajnos már "korábban" megyek mint ahogy a Nap felbukkan a házak között :-(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése