2011. november 7., hétfő

Pöttyök, foltok és csíkok

Nem lustálkodtam most hétvégén sem, amikor csak tehettem, kimentem. Szombat este elfogadható volt az ég állapota is (bár az átlátszóság még mindig nem volt a legjobb az utóbbi napokban tapasztalható szmog miatt), így a Jupiter megfigyelése mellett döntöttem (igazából túl sok lehetőségem nem volt, mert vagy a közel teliholdat nézem, vagy a Jupitert, minden máshoz túl fényes volt a Hold).

Bár nem tudtam nagyon nagy nagyítással nézni (próbáltam, de ahhoz már nem volt elég jó az átlátszóság) Viszont úgy érzem, hogy jól sikerült a megfigyelés, mert 130x-os nagyítással is szépen látszottak a főbb sávok, sőt a kevésbé főbb sávok is, néhány sötétebb rész, és főleg a színek! Azaz a Jupiter jellegzetes barnás vöröses színe.

Ennek örömére most először színesben is rajzoltam a Jupitert, szép vöröses-barnának. Úgy érzem sikerült jól visszaadni azt, amit láttam, amit megmutatott magából. Jó szokásomhoz hűen lerajzoltam kis nagyítással is, ahol a holdak látszódnak szépen sorban :-)

Természetesen a Napnézés sem maradhatott ki. Egy ideje figyelem a Napot - amikor csak tudom naponta - szabad szemmel is (leginkább amióta van napnéző szemüvegem).

Szombat reggel különleges meglepetés fogadott: egy szabad szemmel is jól látható, viszonylag nagynak látszó folt fogadott a korong bal alsó szegletében, kissé a közepéhez közelebb. Gyorsan kiraktam a távcsövet is, és egy hatalmas, terebélyes foltcsoport fogadott. Már 26x-os nagyítással is elképesztő mérete volt. Nagyjából megpróbáltam megmérni és a nap átmérőjének 1/10 részét teszi ki a mérete. Ez a legnagyobb folt-rendszer, amit életemben láttam a Napon eddig.

Megpróbáltam nagyobb nagyítással is megrajzolni, de sajnos ez most nem sikerült annyira jól, mivel nagyobb nagyításon nagyon szétesett a kép, a légkör nem volt kedvező, sőt igazából az átlátszóság sem, kissé felhős, szmogos volt az ég. De muszáj volt megpróbálnom, mert ennyire nagy és különleges folt csak ritkán keletkezik és fejlődik.

A viszonylag rossz átlátszóság miatt fáklyamezőket szombaton nem sikerült megfigyelnem, de igazából örültem, hogy a sok-sok rossz idő közepette végre kisütött a Nap és ilyen meglepetéseket tartogatott.

Vasárnap sajnos csak délután volt lehetőségem kimenni, mivel vendégek voltak nálunk.

Ekkor már a Nap lemenőben volt, viszonylag alacsonyan. Az időjárás most sem kedvezett, és gyakorlatilag versenyt futottam az idővel (én rajzolok gyorsabban, vagy a Nap megy le gyorsabban?).

Én voltam gyorsabb, és nem csak a foltokat és azok részleteit, de még néhány fáklyamezőt is sikerült elcsípnem a foltok körül.
Az előző naphoz képest igencsak megszaporodtak a csoportok is (legalább 3 új csoport jelent meg), és szépen fejlődött a hatalmas szabadszemes 11339-es csoport is. Próbáltam megfigyelni szabadszemmel is, de elég rossz volt a légkör. Úgy láttam, hogy mintha felsejlene az a folt, de bizonytalanul. Azonban a mérete és egyebek alapján (tulajdonképpen nem túl sokat változott előző naphoz képest) azt gondolom szabadszemes volt vasárnap is.

Kiváncsi vagyok milyen lesz, amikor 12-13 csoport is lesz egyszerre rajta :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése