2011. december 25., vasárnap

Karácsonyi Napfoltok

Kevés lehetőséget biztosít a rossz idő arra, hogy Napot nézzek, de azért szerencsére valahogy mindig akkor kegyes az idő, amikor otthon vagyok és legalább ilyenkor láthatom. A légkör eléggé borzalmas volt, de 93x-os nagyítással még lehetett részleteket látni. 130x-os nagyítással is próbáltam, de az már használhatatlan volt.

A 11384-es foltcsoportban a nagy folt nagyon erőteljes, szabadszemes, bár nehezen volt kivehető szabad szemmel, valószínűleg a rossz légkör miatt. A formája nagyon érdekes, a két umbra éppen elvált egymástól, és nagyon különleges, mert közöttük a "vonal" egyenletes, az umbrák vonala éppen párhuzamos egymással. Az umbrában az X-el jelölt részen egy halványabb vonal is megfigyelhető. Bár a szálasodás nem volt határozottan látható, azért az igen, hogy helyenként a penumbra széle sötétedik.

A 11382-es csoport azért nagyon érdekes, mert viszonylag közel van a peremhez, egy fáklya közepén csücsül és kisebb (65x) nagyítással egész másképp néz ki, mint nagyobb, 93x-os nagyítással. Nem csak 2 umbrája van így, de a penumbra formája is egész máshogy mutat.

Ami még külön furcsasága a foltnak és környékének az az, hhogy igazából itt két csoportot is jelöl a solarmonitor.org, egymáshoz nagyon közel. Ilyet ritkán látni.

A 11383-as csoport A típusú monopolár folt, nem látszik külön umbra és penumbra. A peremhez közel D-Ny-i és K-i peremnél összesen 3 erőteljes fáklyamező figyelhető meg. Próbáltam zöld szűrővel és kiváncsiságból UHC szűrővel is megnézni. A zöld szűrő most nem sokat segített, viszont az UHC elég jól "legávta" a légköri zavart, igaz ki nem emelte a foltokat és fáklyákat.
UHC + vörös szűrő teljesen kiszűrte a légköri zavarokat, viszont a foltokat is tompította, inkább az umbrák váltak láthatóvá vele. Egyébként az UHC vicces, hupikék színt kölcsönöz a napkorongnak.

Elmondhatom magamról, hogy én már láttam a Hupi Napot :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése