2012. június 3., vasárnap

Készülünk a Vénusz-átvonulásra

"Anya, Anya! Már csak hármat kell aludni!" - jött ma reggel Lili, aki nagyon lelkesen várja már a Vénusz-átvonulást. Mit mondjak, én is! Kicsit későbbre is tehették volna, mármint a napfelkeltét, de azért remélem fel tudunk kelni majd hajnali nagyonkorán (gondolkozom valami villám-készülődésen, hogy minél később kelljen felkelni).

Eszközökkel már kellőképpen felkészültünk, Paci a hintaló már fent van a Polarisban és ott várja a Vénusz-átvonulást. Remélem örömet fog okozni majd a látogatóknak is, de Lili így teljesen biztonságosan tudja majd megfigyelni. Szerintem az ő gondjaira is fogom bízni, hogy mindig állítsa majd be és kövesse vele a Napot. Ez egy nagyon fontos és felelősségteljes feladat lesz :-)
Vettem hozzá egy 12,5 mm-s okulárt, aminek a belseje teljesen fém, így nem kell attól félni, hogy megolvad a napon.

Baltazárhoz pedig vettem egy L-adaptert, így szépen fel lehet tenni a fotóállványra. Két készlet napfólia is van hozzá, így még tartalékba is tudok vinni.

Ezen kívül Áfonyát fogom vinni, és vele szeretném majd figyelni az átvonulást. Nagyon remélem, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk és végig gyönyörű szép idő lesz!

Ma kimentem Napot észlelni, a lehető legjobbkor, mert mindössze eddig arra a fél órára volt tiszta idő, bár azt sem nevezném frenetikusan jónak. Az átlátszóság csapnivaló volt ma, olyan mintha egy fátyol lenne a távcső elé húzva és nem lehetne rendesen élesre állni vele. Nem  is sikerült nagy részletességgel megfigyelni a foltokat, bár azért az umbák-penumbrák még jól elkülöníthetően látszottak a legtöbbször. Most nagyon aprócska folt figyelhető meg, igazán nagy szabadszemes nincs a korongon, viszont a foltok száma kielégítő, hogy úgy mondjam.

A nyugati peremnél kés kis apró folt is van, melyek két jelentős fáklyamezőben helyezkednek el. Egy szép fáklyamező a keleti peremhez közel is megfigyelhető, bár nehezen volt kivehető mindegyik.

Szépen követhető mostmár a foltok elhelyezkedése alapján, hogy hol húzódik a nap egyenlítője, hiszen annak mentén szépen felsorakoznak a foltok egy vonalban.

Szerintem jó esélyünk van rá, hogy június 6-án is hasonlóan foltos látványban legyen részünk, amitől csak mégizgalmasabb lesz az egész :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése