2012. november 25., vasárnap

Naptalan nappalok ellen a Nappal!

Nagyon hiányzik a napfény. Lassan két hete teljesen zárt felhőzet takarja az eget. Egyetlen nap volt, amikor kis időre előbújt a hold, de az is csak addig, amíg jól az arcomba röhögött, hogy "há-há, mire hazaérsz már elbújok, úgysem nézhetsz meg"... és így is lett..

Pedig már térkép-halmok várakoznak arra, hogy változócsillagokat és kettőscsillagokat észleljek!
Az uránuszról és neptunuszról nem is beszélve.

Most aztán van időm észleléseket feldolgozni, ami az utóbbi időben mások észleléseit is jelenti az Észlelésfeltöltőbe. Azért most szakítottam időt a sajátjaimra is, és feltöltöm az elmaradásomat.

Még akkor, amikor az emberek emlékeztek rá milyen is a napsütés, akkoriban jártam kint Napot észlelni reggelente, binokulárral és szabad szemmel. Jól is tettem, mert többnyire délutánra már semmi sem maradt a napsütésből, és az egyetlen rövid felhőmentes időszakokat csíptem el.

2012. október 31-én az észak-nyugati peremnél egy kis méretűnek látszó szabadszemes voltot figyeltem meg.

A következő napon, november 1-én rossz idő volt, felhős volt az ég, így nem tudtam megfigyelni a Napot.2012. november 2-án ugyanaz a folt már nem volt szabadszemes, de binokulárral kiválóan megfigyelhető volt. Körülötte még egy fáklyamező is láthatóvá vált a binokulárral. Más szabadszemes folt sem volt megfigyelhető.

A binokulárral még két másik foltot is láttam, egyet a déli irányban, egyet pedig a keleti peremnél. A keleti peremnél lévő kissé halványabb volt, nem tudtam eldönteni hogy ez valójában két folt-e, vagy csak egy kissé megnyúltabb.

Az észak-nyugati és a déli oldalon lévő foltok határozottan és azonnal látszódtak, bár umbrát és penumbrát egyetlen foltnál sem tudtam megkülönböztetni.
Az átlátszóság rossz volt, folyamatosan átúszó felhőzettel küzdöttem (amely szabad szemmel is látható volt). A légkör 8/10, a hőmérséklet 10 celsius fok körüli volt.

A következő két napban rossz idő következett.


2012. november 6-án ismét kisütött a Nap reggel, bár csak egy rövid időre. Gyorsan kiszaladtam megnézni mi történt a Nappal (örömmel konstatáltam, hogy még megvan :-))

Az átlátszóság jobb volt, 4/5. A légkör viszont nagyon rossz volt, 4/10. Nagyon remegett a Nap széle. Gyakorlatilag üres volt a ffelszíne, a dél-keleti peremen volt egy alig kivehető folt egy terjedelmes fáklyamezőbe ágyazva, de ezen felül folt egy szál se. Még a korong észak-nyugati negyedében figyelmes lettem egy fáklyamezőre, ami hol feltűnt, hol eltűnt.
2012. november 7-én is hasonló helyzet fogadott. A légkör 4/10, az átlátszóság 3/5 volt. Nagyon remegett a légkör, főleg a napkorong szélén.

Igazi foltot nem is láttam a korongon, bár észak-nyugaton egy nagyon halvány folt látszott, fáklyamezőbe ágyazva. Talán a tegnapi fáklyamezőben alakult ki egy új folt-csoport. A déli peremnél egy fáklyamező tűnt fel hosszas megfigyelés után.

A dél-keleti peremnél először egy fáklyamező, majd egy nagyon nagyon halvány (talán éppen szétbomló vagy kialakuló) folt is feltűnik, nagyon bizonytalanul.


2012. november 8-án is láttam még a Napot. A légkör sokkal jobb volt, 6/10, az átlátszóság is 5/5 volt, viszont megfigyeltem, hogy a binokulárban nehezebben látok jól jobbra, ahol a kép a vörös felé tolódik kissé. A napkorong meglehetősen kopasz volt, a délkeleti perem szélén látszott egy közepes méretű folt, fáklyamezőben. A déli peremen egy nagyobb méretű fáklyamező látszott, de (egyelőre) nincs benne folt. A tegnap az észak-nyugati perem irányában látható halvány folt teljesen eltűnt. A peremnek egészen a szélénél lévő fáklyamező tűnt fel, de ez alig-alig látszott.
Ezután többet nem láttam a Napot ebben a hónapban :-(
Sajnos az időjárás előrejelzés nem sok jóval kecsegtet, de remélem azért a következő reggeleken talán egy picit kitisztul az ég majd, főleg ha látja a Napocska, hogy mennyire hiányzik!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése