2013. január 1., kedd

Szilveszteri Napok (és Jupiterek)

Idén Szilveszterkor az időjárás nem kecsegtetett annyi jóval és kellemessel mint egy évvel ezelőtt. Egy éve ugyanis nagyon jó légköri és átlátszósági viszonyok mellett lehetett észlelni. Persze nagyon hideg volt, de az kit érdekel, amikor át lehet észlelni az egész éjszakát és másnap felkelni sem kell, sőt kötelező fennmaradni! :)

Szóval idén nagyon rossz légköri viszonyok voltak, és napok óta tartó ködfátyol fedi be Budapestet - illetve ahogy hallom más városokat is -, de szerencsémre voltak tisztább időszakok, amikor egy-egy napészlelést, illetve 30-án este egy Jupiter észlelést is tudtam végezni.

2012. december 30.

A Napon három foltcsoportot tudtam megfigyelni, a legnagyobb, a 11638-as foltcsoport, amely látszólag egy nagyobb foltból áll, fáklyamezőbe ágyazva, szép látványos folt. Északi irányba mintha ketté akarna válni és a solarmonitor szerint ott valóban található egy kisebb umbra, ugyanazon a penumbrán belül.

A 11639-es kis foltcsoport (a 11638-astól délre) kevésbé látványos, viszont itt is megfigyeltem a fáklyamezőt, amely szépen körbeveszi a csoportot.

Az észak-nyugati peremnél a 11635-ös, éppen kifelé mozgó csoport látszik, de alig-alig észrevehetően. A légkör miatt épp csak felsejlik időnként egy folt, viszont az egyértelműen látszik, hogy fáklyamező veszi körül.

A megfigyelésemet a 130/650-es távcsővel, 54x nagyításon végeztem. 130x-os nagyításra váltva próbáltam megfigyelni a 11638-as csoport nagy foltját, de gyakorlatilag egy maszaton kívül semmi sem látszott belőle, így a részletes megfigyelését feladtam.

Hidrogén-alfában sokkal izgalmasabbnak bizonyul a Nap, ráadásul a sok sok szűrő ami a Luntban van a légköri viszontagságokat is elég jól kompenzálja. 57x-es nagyításon (7 mm-s Planetary) okulárral figyeltem meg, amibe éppen belefért a napkorong. Így, H-alfában is látható a 11638-as folt, valamint az azt körül vevő aktív terület. A 11639-es csoport is halványan látszik, de a foltok éppencsak, viszont itt is látható egy aktív terület. Fáklyamezőkből nincs hiány, gyakorlatilag a korongon kelettől nyugatik végig futnak az aktív területek. Itt már a 11636-os és 11637-es (egymás mellett szorosan lévő) aktív terület is látszik, ez esik a legközelebb a korong közepéhez. Folt nem látható benne sem continuumban sem hidrogén-alfában.

Protuberanciákból sincs hiány, szinte teljesen körbeveszik a napkorongot az érdekesnél érdekesebb formák. A nyugati peremnél olyan is látható, amely már kissé kipöfékelte magából az anyagot, így kissé a korongtól elválva látható az anyaga. Ezek a kedvenceim, mert még akkor is szinte mozogni látom őket, amikor valójában mozdulatlanok. De lelki szemeimmel látom, ahogy a napkorong egyik pontjából felfelé áramlik, majd egy másik pontján visszaáramlik a hurokszerű anyag.
A keleti peremnél látható protuberanciáról próbáltam részlet rajzot is készíteni, 66x-os nagyításon (12 mm-es Plössl + 2x barlow). Itt látható a 11638-as foltcsoport vezető foltja, és mellette határozott, lávaként bugyogó fáklyamezők. Maga a protuberancia is nagyon érdekes, mivel az anyaga kissé belóg a korongon is, ezzel három dimenziós hatást adva a látványnak.


Este kezdett befelhősödni az ég, de éppen a Jupiter környékén még fedetlen és tiszta volt az ég. Kívülről persze nem látszott, de a légkör állapota mit sem változott délelőtt óta, 93x-os nagyításon is szinte ugrált a Jupiter korongja. Majdnem feladtam a megfigyelést, de szerencsére 1-1 másodpercre legalább annyira kitisztult a kép, hogy néhány részletet sikerült megfigyelnem, lelesnem a korongról. Kicsi vagy nagy vörös és egyéb foltokról szó sem lehetett, kizárólag a sávokat sikerült megfigyelnem hellyel-közel, illetve azért az érzékelhető volt, hogy a sávok rétegződése északnyugat - délkelet irányultságú.

A déli fősávban sikerült megfigyelnem, hogy a nyugati felénél kissé erőteljesebb, illetve ugyanez volt jellemző kissé az északi fősávra is, valamint a felette (a rajzon alatta) lévő vékonyabb sávra. Alig-alig kivehetőek a tónusbeli különbségek a déli és északi pólusoknál, de megfigyelésemnek megfelelően most is igyekeztem számozással érzékeltetni ezeket.

A jó hír az, hogy a Jupiter most nagyon jó helyen van nekem ahhoz hogy megfigyeljem, így biztosan sor kerül még rá Január folyamán. Remélem lesz néhány kedvezőbb időjárású este is.



2012. december 31.

Nagy reményekkel pakoltam ki a távcsövet, ugyanis napközben még nem volt nagy köd, épp csak egy picit fátyolos volt az ég. Ráadásul a Nap is pazar látványt nyújtott, mivel az előző naphoz képest megszaporodtak a foltok és protuberanciák is. Láthatóan aktív központi csillagunk.

A nyugati peremnél a 11635-ös foltcsoport már nem is látszik, csak a fáklyamező ami utána maradt, teljesen kifordult.

Még mindig a 11638-as csoport a leglátványosabb, és most a nagy folt mintha valóban kezdene ketté szakadni, a penumbrája észak-keleti irányban megnyúlt, egy kis orrmánya lett.

Mostmár a 11636-os és 11637-es csoport foltjai is megmutatták magukat,  előző nap még csak hidrogén-alfában látszott egy aktív terület errefelé. Megjelent két újonnan kialakult csoport, a 11639-es (déli irányban lévő aprócska csoport) és a 11640-es (északi irányban lévő elnyúlt umbrájú csoport). A 11640-es csoport nagyon érdekes, rendkívül halványan látszik, a rajzon nehéz volt ugyanezt visszaadni, az egész csoport nem erőteljesebb mint egy kizárólag penumbrából álló kis rész, mégis van umbrája, ami szintén halványabb egy normál, átlagos folténál. Nagyon érdekes elnyúlt formája van, a csoport nagyobbik foltjában két umbrát figyeltem meg, valamint mégegyet az elnyúlt orrmány másik végénél.

Keleti irányban még két csoportot sikerült megfigyelnem. Mindkettő halvány, alig-alig látható, és fáklyamező veszi körül őket. 31-én ezek egyike sem volt még hivatalosan számozva, a mai napon a 11641-es és 11642-es sorszámot kapták rendre.

Hidrogén-alfában most is pazar látványt nyújtott a Nap. Bár a rajzomról az irány lemaradt, nyugat épp ugyanarra van mint előző nap (jobbra lefelé). A foltokból néhány most is látszik, a 11638-as csoport még mindig nagyon jelentős és aktív, de a közelében lévő 11640-es is aktív területként látszik a korongon. Ismét megfigyelhető, hogy a fáklyákkal teli aktív területek kelet-nyugati sávban találhatók a napkorongon. Filamentből viszonylag kevés figyelhető meg és egyetlen igazán nagy sincs rajta, azonban a protuberanciák meglehetősen beindultak.

A leginkább szemet szúró az a nyugati peremhez közel lévő 'erdőség', ami szinte szabályosan emelkedik ki a korong szélén. Bonyolult kapcsolódású protuberanciák és anyagszálak alkotják, gyönyörű látvány. Ahogy figyelem néhány perc alatt változást látok, az egyik részen elszakadó anyagszálak szépen elkezdenek visszaesni a szomszédos 'fák' ágai közé. A korong másik oldalán, keleten is látható pár sokkal kisebb, de annál érdekesebb formájú, hurkos protuberancia. A keleti peremhez közelebb inkább fényesebb területek, fáklyamezők láthatók, míg a nyugati peremhez közelebb néhány kisebb filament is feltűnik megfigyelésem közben, amik mintha akkor alakultak volna ki. Kicsit sajnálom, hogy nem tudtam kamerával is megörökíteni a képet.

Sajnos az esti észlelés meghiúsult, mivel rettentő mennyiségű és teljesen átlátszatlan köd szállt le. A látótávolság nagyjából 20 méter lehetett, ugyanis már a néhány házzal arrébb fellőtt tüzijátékokból sem láttunk szinte semmit, valami fényes pöttyökön kívül. A durrogtatásból tudtuk, hogy merre kell nézni.

Összességében azért így is elégedett vagyok a Szilveszteri észleléseimmel, hiszen a legnagyobb kedvencemet, a Napot megfigyelhettem és lerajzolhattam.

A szobában a rajzok kidolgozása közben számot vetettem kicsit az előző évről, ami úgy érzem csillagászati szempontból is nagyon jól sikerült. Családunk két új taggal is bővült, Áfonyával a Lunttal és Pacival, a hintaló napkivetítő távcsővel, aki a Polaris Csillagvizsgáló vendégszeretetét élvezi, szép, napfényes napbemutatókra várva (és persze nem utolsó sorban a recepció egyik éke).

A Lunttal nagyon sok szép felvételt és rajzot tudtam készíteni és segítségével rengeteget tanultam a Napról és a rajta zajló folyamatok viselkedéséről idén is. Nem utolsó sorban rengeteg embernek mutathattam meg vele, mennyire csodálatos a Nap látványa. Az emlékezetes bemutatók közé tartozott a Jövő hídja, ahol többszázan néztek bele, de emlékezetes volt a hirtelen felindulásból elkövetett Városligeti napbemutató is, ahol szintén legalább 50 járókelőnek mutattuk meg a Napot. Nagyon jó érzés volt látni a szemekben a hihetetlen ámulatot, amikor megpillantják a Napot a rajta zajló eseményekkel és rádöbbennek, hogy ők valóban a Napot látják, teljes valójában.

Számomra az idei MTT is nagyon emlékezetes volt; azon kívül hogy két napon át napbemutatót tarthattam a recepcióhoz közel és sokan jöttek érdeklődni, nézelődni, nagyon sok napészlelővel beszélgettem, és mind nagyon lelkesen meséltek nekem az élményeikről. Néhányan még egy napkitörést is láttak, és rögtön megkerestek, hogy elújságolják. Nagyon jól esett ez a bizalom és törődés.

Fontos volt még számomra az észlelőszakkör is, amit szeptembertől kezdve már 45 fő látogat és lelkesen részt vesznek rajta (senki nem szokott aludni közben). Már nagyon várom az áprilisi, Napról szóló részt, de eddig mindegyik jól sikerült. Remélem még hosszú időn át tudom folytatni, mert számomra talán ennek van a legnagyobb közösségépítő szerepe.

Az idei észleléseim száma is száz fölé tehető, és végre rászántam magamat arra is, hogy változócsillagokat észleljek (KVI és JAT legnagyobb örömére), ez számomra áttörés volt és végül is valójában jó élmény. Még egy képeslapot is kaptam az AAVSO-tól karácsonyra, aminek nagyon örültem :-) Ja és névkódot is kaptam idén!

És ne felejtsük el megemlíteni az észlelésfeltöltőt sem, ami már közel 2000 észlelést tartalmaz. 1000 észlelés után pezsgőt is bontottunk, Süsü pezsgőt, aminek sajnos az íze elég rossz volt (leginkább a savanyú káposzta levére emlékeztetett). Persze a munka oroszlánrésze (a programozás) nem az én érdemem, de beleadtam az ötleteimet és az archívum feltöltésén most is dolgozok.

Szóval mozgalmas, élményekkel teli év volt 2012, de remélem a 2013-as év is legalább ilyen lesz észlelésben, bemutatózásban, szakkörözésben, és minden másban is amin dolgozok :-)

Mindenkinek aki olvassa a blogomat nagyon boldog, észlelésben gazdag új évet kívánok!
(azoknak is akik nem olvassák, de ők úgysem olvassák :P)

1 megjegyzés:

  1. Hanee, köszönöm a sok élményt amit az észlelés leírásaiddal nyújtasz, az ilyen lusta amatőrőknek mint Én :)) BUÉK!

    VálaszTörlés