2011. október 3., hétfő

A Hold néhányszor :-)

Ismét olyan helyre jött fel a Hold, ahol nagyon jó rálátásom van, és az idő is jó volt, nem esett, nem fújt, nem volt felhős, stb.. minden szuper volt egy kis Holdazáshoz.

Szombat este mentem ki először, és a Gutenberg, valamint a mellette lévő Goclenius krátert és ezek környékét rajzoltam le. Ekkor a Terminator nagyon közel volt a kráterhez, de már levonult róla, így igen szép árnyékokat, mély gördöket lehetett látni a kráterek környezetén. A Gutenberg jól láthatóan töredezett, éles szélekkel rendelkező kráter, egyenetlen formájú, és több kráter által töredezett. A közepén jól látható három kicsúcsosodás. A belső felülete egyenletesnek látszott, viszont a déli végénél igen töredezett, hegyhátos felszín látható. Az északi végénél egy eléggé töredezett, de még jól kivehető kráter vágja ketté a szélét, ami a keleti- észak-keleti vége felé kissé jobban kiemelkedik. Úgy láttam, hogy a Gutenberg keleti pereme igen magas lehet, mivel elég nagy árnyékot vet.
A Goclenius kráter formája is érdekes, a keleti végénél "nyíl szerű", hegyes formája van, a kráter széle simának és inkább vékonyabbnak tűnik. Helyenként, főleg az északi és a déli részén kissé töredezett, és a nyugati perem kissé jobban kiemelkedik a többi részhez képest. Érdekes szimmetrikus formája van, egy szkarabeusz bogárra emlékeztet. A kráterek környékén a tájon még több kráter is látható, amiknek a formája érdekes, kissé szögletes, határozott széllel. Érdekesnek találtam, hogy a Gutenberg és Goclenius között található egy törésvonal szerűség.

Következő nap is ugyanezt a krátert néztem meg, mert látni szerettem volna a különbséget. Hihetetlen változáson ment át a táj egy nap (gyakorlatilag pont 24 óra) leforgása alatt. A kráterek teljes napfénybe kerültek, kissé messzebb a Terminator vonalától. Most sokkal jobban látszott, hogy a Gutenberg déli szeglete mennyire csipkézett, töredezett, komplett hegység-rendszer látszik. Megjelent most a kráter keleti szélén egy kisebb kráter is, ami a méretéhez képest igen mélynek tűnik. A Goclenius kráter sokkal kevésbé változott, viszont megjelent a közepén egy kidudorodás, ami előző nap nem látszott. A két kráter közötti törésvonal eltűnt. A Gütenberg közepén látható kiemelkedések kissé máshogy néznek ki, az egyik most hosszúkásnak látszik, a kissé különálló pedig mintha "máshol lenne", nyilván a fények játékáról van szó. Most a kráter belseje nem tűnik annyira egyenletesnek, a keleti oldalon kissé sötétebb a felülete. Az viszont jól látszik, hogy a nyugati pereme kissé vastagabb, szurdokként emelkedik ki.

Ma este is kint jártam, most egy kicsit könnyedebb, de mégis nehezebb témát választottam, a Mare Serenitatis-t. Könnyedebb téma, mivel egy nagyobb részről van szó, viszont meggyűlt vele a bajom mire megfigyeltem és lerajzoltam. Finom szintváltozások figyelhetők meg a belsejében, két nagyobb vonulat mentén. A rajzon nagyon nehéz volt visszaadni, de ezek lehelletnyi szintkülönbségek, kissé eltérő színárnyalatokkal. A medence déli felén érdekes hegyvonulat húzódik, néhány kisebb-nagyobb kráterrel és gyűrődések halmazával tördelve. Nagyon érdekesek a Terminátor mentén megjelenő kivillanó hegycsúcsok, igen magasan lehetnek ezek a pontok. A medence nyugati peremén töredezett szélű kráterek és kissé kevésbé felgyűrt hegységek láthatók. A dél-nyugati rész szélénél egy kisebb kráter figyelhető meg, amely körül a táj világosabb színű. Itt nincs semmiféle kiemelkedés, egyszerűen csak más színe van az anyagnak. A medencétől délre nagyon csipképzett, hihetetlen méretű hegyvonulat található, amely a rajzon túl is bőven folytatódik. Nagyon érdekes és nehéz téma, sokkal nehezebb rajzolni, mint egy-egy krátert.

1 megjegyzés:

  1. Szép ez a Serenitatis medence grafika!Én sose vállalkoznék ekkora terület lerajzolására.A Rajzod bal szélén van az Apollo-17 völgye. :)
    Emlékszem az egyik legelső távcsöves estémre...össze-vissza ugrált a szemem a Holdfelszínen...mindent látni akartam,de aztán csak "leparkoltam" a Taurus-Littrow völgyben,pillanatokra felviláglott a LM-ben a Nansen fehéres foltja,ha jól tudom,ez kutatási célterület volt Cernan-éknak.

    VálaszTörlés