2011. október 1., szombat

Kettőscsillag-vadászat v.2

Felkészültem, térképeztem, katalógusoztam és végül levadásztam ismét néhány kettőscsillagot, tegnap este. Nagyon élvezem a megkeresésüket, és minden egyes kettős egyedi sikerélmény. Persze ismét voltak olyanok amiket nem sikerült megfigyelni, de ilyenek mindig lesznek. Bizonyos szempontból ez is mérvadó, hiszen legalább egyre több tapasztalatot gyűjtök, és mindig igyekszem objektíven megfigyelni, azaz nem "odaképzelni" azt, ami nincs ott.

Nos, akkor lássuk sorban, miket is néztem meg:

STF 2489 AQL

Közepesen szoros páros, a katalógus szerint 8,2" a két csillag közötti távolság, ami 93x-os nagyításon
reálisnak is tűnik (LM 37'). Az A csillag érdekes, sárgás-zöldes színű. A B jóval halványabb, szürkésnek tűnik, de az A fénye eléggé elnyomja, így valószínűleg csak szimplán nem látom a színét. A-t 6,5-7 mg-nek, B-t 9,2 mg-nek becsültem. A katalógus szerint A 5,67 mg és B 9,3 mg.

Szerintem A nem ennyire fényes, azt én is feljegyeztem hogy nagy a különbség a kettő között, de szerintem nem ennyire. Az általam becsült PA 10°.








STT 178 AQL

Az STF 2489-el egy látómezőben látszó laza páros, amely már 26x-os nagyítással is jól látszik. Először fel sem írtam magamnak ezt a csillagot, mivel a WDS-ből szedett listámon nem szerepelt. Szinte véletlenül akadtam rá, miközben az STF 2489-et kerestem, de teljesen egyértelmű volt, hogy melyik csillagról van szó és hogy kettős, hiszen a térkép jelöli.

Az A csillag sárgás narancsos, a B pedig zöldes-kékes, nagyon szép színűek. Az A fényessége kb. 5,5 mg, a B fényessége pedig kb. 7,5 mg. Távolságuk körülbelül 80". Az általam becsült PA 275°. A páros érdekessége számomra, hogy a
WDS nem tartalmaz róla adatokat (bár magát a csillagot feltünteti), és az interneten is csak egyetlen megfigyelést találtam róla, ezért minden fenti adat becsült érték. Érdekes, hogy egy ilyen tág párról semmi infó nem található, pedig abszolút kistávcsöves kategória.


STF 2504 SGE

Szoros páros, a két csillag közötti távolság 9,3", de 130x-os nagyításon szépen látszódtak egymás mellett a csillagok.

A fehér színű és 7 mg, B pedig jól érzékelhetően narancs színű, és 9,03 mg. A katalógus adatokkal
ellentétben én mindössze maximum 1 mg-s különbséget érzékeltem. Véleményem szerint az A csillag kevésbé fényes, a B csillagra a becslésem 9,0 mg-s volt, tehát az nagyjából stimmelt is.

Az általam becsült PA 290 fok.









STF 2521 VUL és 4 VUL (HJ 2871)
Számomra nagyon izgalmas volt, hogy egy nyílthalmazt alkotó csillagok egyben kettősök is, ezért nagy várakozással kerestem meg ezt a két csillagot, melyek a Vállfa-halmaz akasztóját alkotják :-)

A nyílthalmazban található STF 2521-es kettős nehezen megfigyelhető a nagy fényességkülönbség miatt: A 5,82 mg, B pedig mindössze 10,5 mg.

93x-os nagyításon ennek ellenére megfigyelhető elfordított látással a B komponens.
A színe narancs. A két csillag távolsága 27,9", az általam becsült pedig PA 40°.

Az STF 2521-el azonos látózmezőben látható kevésbé tág 16,2"-es távolságú párost nem sikerült kettős csillagként azonosítanom sem 93x, sem 130x nagyítással, valószínűleg mivel a B komponens 10 mg, az A pedig
5,16 mg így a nagy fényességkülönbség miatt vélhetően A elnyomta B fényét, itt az elfordított látás sem segített.


2 VUL (beta 248)
Igen szoros, 1,6"-es kettős, ahol a párok között 3 mg különbség van. Bár szinte reménytelen volt, azért
megpróbáltam megfigyelni. 165x-ös nagyításon néztem. A színe kékesfehér, és időnként mintha tojásdad lett volna a formája, de szerintem csak odaképzeltem. Negatív észlelés.


STF 2415 HER
Ez eddig a legszorosabb pár amit bontottam azt hiszem. A csillagok közötti távolság kereken 2".

Az A csillag 7,07 mg, a B pedig
8,73 mg a katalógus szerint. Szerintem elképzelhető hogy nincs ekkora különbség, maximum 1 mg-nyit becsültem.

Sárgás színűnek látszanak. 165x-ös nagyítással látszik, hogy két csillag van egymás mellett, bár nem bontja fel teljesen (egy elfordított 8-asnak látszik). Az általam becsült PA 295°.





STF 2310 HER
Az A csillag 6,83 mg, a B pedig 9,98 mg. A távolság köztük 5,1", ennek ellenére nem sikerült megfigyelni kettős mivoltát 130x-os nagyítással, akárhogy meredtem.


100 HER (STF 2280)
A és B csillag szinte tökéletesen azonosan néz ki, a fényességkülönbség a katalógus szerint mindössze 0,03 mg, amit én is pontosan így figyeltem meg (azaz semmi különbséget nem sikerült látnom).

A fényessége 5,81, B fényessége pedig 5,84 mg. Mindkét csillag fehér, de A mintha enyhén sárgásabb lenne.

A és B távolsága 14,5", amely 93x-os nagyítással jól látszik (bár már 26x-os nagyítással is jól bontja). Az általam becsült PA 208°







STF 2232 HER
Könnyen bontható, de mégsem olyan tág pár, a távolság A és B között 6,3". A 6,71 mg, B pedig 8,85 mg. A becslésemnek megfelelő a fényesség különbség.

93x-os nagyításon nagyon jól látszik mindkettő. A sárga, B pedig narancs színű. Az általam becsült PA 205°









STF 2194 HER
Az előzőhez hasonlóan könnyen bontható pár, a tagok közötti 16,6"-s távolsággal. Az A fényessége 6,51 mg, a B pedig 9,28 mg.

Szerintem a B fényesebb kb. 0,5 mg-vel, viszont az A színe narancs a B-é pedig vörös. Ezért én azt hiszem, hogy a B komponens nem ennyire halvány, hiszen a vörös csillagoknál ez mindig eléggé csalóka, halványabbnak tűnnek.

93x-os nagyításon néztem, az általam becsült PA 10°.




Mire ennek a listának a végére értem, jól el is fáradtam :-)

De természetesen majd még folytatom a vadászatot. Közben teszek egy kis pihenőt és megnézem a Holdat is néha.

4 megjegyzés:

  1. A Sas-beli STT 178 benne van a WDS-ben, csak STTA névkóddal, ugyanis ezek a nyílt párok Otto Struve Appendixében szerepelnek, ezért a névkódja STTA.

    VálaszTörlés
  2. A 2 Vul Burnham 248 sz. kettőse. Beta helyett inkább használd a BU névkódot.
    1984-ben többen észleltük és beküldtük, de publikálásra nem került, így nem tudom visszanézni. Mindenesetre én ismételt észlelésre följegyeztem, de ez eddig nem történt meg.
    Ezek a szoros, fényes főcsillag mellett sokkal halványabb társ jellegű párok szerintem a legnehezebbek, de azért érdemes kísérletezni!

    VálaszTörlés
  3. A STF 2310 észlelése 1983-ban 20T-vel, 90x-essel nem okozott problémát, de fölírtam, hogy nagyon egyenlőtlen.

    VálaszTörlés
  4. Ismételten gratulálok a kettősészlelésekhez; remélem nem probléma, ha a fentiekhez hasonló megjegyzéseket teszek!?

    VálaszTörlés