2011. április 8., péntek

Theophilus kráter a Holdon

Sajnos ez a hetem elég borzalmas volt a munka szempontjából, túlóráztam nem is egyszer. Persze Napot nem tudtam rajzolni, hiszen volt hogy fél kilenckor indultam haza.. haza felé menet azért láttam még a Holdat messziről kb...

De ma végre péntek van! Igaz nagyon fáradt vagyok, de összeszedtem minden maradék erőmet és kimentem Holdat nézni, mert még soha nem láttam nagy nagyítással és most hogy van 5 mm-es Planetary okulárom, már 130x-os nagyítást tudok nézni. Persze már a 26x-os nagyítással is nagyon élvezetes volt látni, sok kicsi részletet mutatott meg úgy is, a nagyobb kráterek szépen látszódtak. Megnéztem utána 65x nagyítással is, itt már figyelemre és említésre méltó részletek is előjöttek, igazából el is gondolkoztam hogy ezen a nagyításon rajzolok, egy teljes holdsarlót (ami éppen belefért az okulárba). Azért beletettem az 5 mm-eset is, és leesett az állam! Hihetetlen mennyiségű kráter, hegyvonulat, bemélyedés, a szürke minden létező árnyalatában.
Egy darabig csak nézegettem, ámultam bámultam, majd egy idő után kiszúrtam magamnak középtájon egy krátert, ami pont a fényes-sötét határvonalán van, és nagyon szépen látszanak a szélei, illetve a körülötte lévő kisebb krátereket is érdekes formájúnak, illetve árnyalatúnak láttam.

El is kezdtem rajzolni. Először csináltam egy vázlatot a vázlatolós füzetembe, majd ebből kezdtem el átrajzolni a rendes rajzot. Ez nem tetszett, úgyhogy ismét elkezdtem előről rajzolni az első vázlatot, valamint a távcsövet is használva. Ennek a végeredményével már elégedettebb voltam.
Miközben ezt a rajzot készítettem úgy érzem sokat tanultam a fény-sötét árnyékok rajzolásáról, mivel nagyon részletesen megfigyeltem hogyan változnak.

Ami nagyon érdekes volt magában a nagy kráterben az az, hogy pontosan a közepén volt egy pici fényes pont. Gondolom ott van egy csúcs, vagy kitüremkedés, ami a becsapódáskor keletkezhetett a visszaeső törmeléktől, de nagyon érdekes dolog :)

Miután lerajzoltam megnéztem a Rükl holdatlaszt és kiderítettem, hogy a Plato krátert rajzoltam le... aztán kiderült hogy mégsem, mert fordítva néztem a térképet: szóval ez a Theophilus nevű kráter :)

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    http://wms.lroc.asu.edu/lroc_browse/view/wac_nearside

    Ha esetleg, még nem lenne meg ez a link.. :)
    Holdhoz hálás lesz..

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszi a linket, valóban nagyon jó :) Ha nincs mit nézni majd rajzolok ebből! :P

    Judit

    VálaszTörlés