2011. június 25., szombat

Napfoltok nyomában

A mai nap nem volt a legideálisabb napészlelésre, de legalább nem volt 40 fokos hőség, a szeles, kisebb-nagyobb felhőkkel tarkított időt jobban szeretem amúgy. Persze nehezebb megfigyelni ilyenkor a foltokat. Az átlátszóság ezek miatt a kisebb- nagyobb átúszó felhők miatt nem volt túl jó, és a légkör is csak éppen elfogadható volt ma. Néha annyira beremegett, hogy 65x nagyításon is elhomályosodott a kép egy időre. 130x nagyításon szinte lehetetlen volt bármilyen megfigyelést végezni, több részletet egyik foltcsoport esetén sem mutatott, ezért hamar le is tettem róla.

Érdekes, hogy három fáklyamező is jól látszott, a nyugati nagy foltnál lévő fáklyamező kilönösen kiterjedt, nagy méretű volt, talán nem is láttam még ekkorát eddigi megfigyeléseim alkalmával. Felsejlett két kisebb fáklyamező az észak-keleti - keleti szélen is, de jóval kevésbé kiterjedtek.

Foltokban nem bővelkedik most a Nap, de talán a közepe táján, enyhén nyugatra lévő csoportból lesz még valami mielőtt kihalad majd és reméljük az észak-keleti - keleti fáklyamezők környékén is jelennek majd meg új foltok :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése