2011. április 3., vasárnap

M47 Csillaghalmaz

Tegnap valahol olvastam, hogy valaki az M47-et látogatta meg, és kedvet kaptam én is, hogy megkeressem, miután a térképen megnézve láttam, hogy egészen elérhető helyen van.

Tudtam hogy ez egy csillaghalmaz, de igazából az M44, a Hyadok és Plejádok után kicsit csalódás volt mind mennyiségében, mind a csillagok fényességében és méretében. De mivel nem teszek különbséget objektum és objektum között észlelési élményben, ezért lerajzoltam ezt is. Végül is megtaláltam ennek is a maga szépségét, nagyon sok aprócska csillagból áll, épp ez a szépség volt a nehézsége is, nagyon nehéz visszaadni az aprócska pontokat megfelelően.

Azért ezt sikerként könyvelem el, főleg hogy viszonylag hamar megtaláltam úgy, hogy előtte sosem kerestem. Azt hiszem kezd fejlődni a térkép olvasási készségem, ami azért is csoda, mert a Földi térképek olvasásában analfabéta vagyok :)

2 megjegyzés:

  1. sztem a nők is jól tudnak tájékozódni, nem csak a pasik, ha pl a főzés közbeni "kb ennyi elég bele", "most már levehetjük" - igen pontos - tudományukat a térképre viszik. :)
    sp.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Jól megragadtad a lényegét a dolognak, pontos fokok és percek számolgatása helyett intuíció alapján használjuk a csillagtérképet és megtaláljuk így is :D

    Hanee

    VálaszTörlés