2011. május 29., vasárnap

Napfoltok nyomában

Mára összejött a jóidő is és az időm is, ezért kimentem napfoltokat nézni. Fantasztikus mennyiségű és minőségű foltok vannak rajta. Azóta amióta figyelem a Napot, most van rajta a legtöbb és legérdekesebb folt.

A Nap keleti szélénél van egy nagyobb csoport, ami úgy néz ki, mintha egy gyűrű lenne, apróbb foltokból áll. Amikor elkezdtem nézni, azt sem tudtam először hogy rajzoljam le, a bőség zavara ugyebár :-) Az Észak-Keleti szélén is van 2 nagyobb méretű különálló folt, ami közül a szélén lévő körül fáklyamező is van. Ugyanígy látszik egy halvány fáklyamező a Keleti szélén lévő foltok körül is, és mintha felsejlene a gyűrű formájú foltcsoport körül is.

A Nyugati felén szintén egy nagyobb és érdekes csoport található, ami több apróbb foltból tevődik össze, kényeztet minket a Nap. A legnagyobb holdsarló formájú, ami nagyon érdekesen néz ki, egymásba ér 4-5 kisebb folt szépen sorban a holdsarló belső felén.

A nyugati szélen is látható két aprócska pötty, amik talán most vannak kialakulóban. Ezek körül jól látható fáklyamező is van - sőt talán itt a fáklyamező sokkal határozottabban látszik, mint maguk az apró foltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése