2011. június 12., vasárnap

Gassendi kráter - ismét

Kimentem picit estefelé, hogy tesztelgessem még az óragépet, illetve hogy megnézzem a Holdat. Őszintén szólva mostmár próbálok készülni a szerdai teljes Holdfogyatkozásra is, így próbálom nagyjából belőni azokat a nagyobb krátereket, amiket könnyen meg tudok majd figyelni.

Viszont felkeltette a figyelmemet egy kráter, a Gassendi, amit korábban már lerajzoltam, de most is nagyon szép volt, néhány vékony éles határral, de amúgy finom részletekkel is. Az idő még éppen elfogadható volt ennek lerajzolásához, időnként remegett a légkör, de 130x-os nagyítással szépen megfigyelhetőek voltak a részletek, különös tekintetttel a kráter belselyére, ahol halványabb foltok láthatók.

Az érdekesség kedvéért felteszem ide a vázlatomat is, ebből jól látszik hogyan szoktam vázlatot készíteni a távcső mellett, néha még jegyzetelek is bele ezt-azt, most egész tisztára és egységesre sikeredett.






A vázlat:

3 megjegyzés:

  1. Egyszer Apukámat odahívtam a távcső mögé...érdekes tapasztalat volt,hogy még a gyakorlatlan szem is észre vehet rendkívül finom részleteket.
    /Archimedes kráter minimális fűrészfogas árnyéka,90x-es nagyítással/

    VálaszTörlés
  2. Kedves István!

    Én is próbálom a családot rávenni a dologra, de annyira nincsenek oda azért, hogy 15-20 percen át figyeljenek valamit a távcsőben. Szerencsére kislányom lelkes és mindig kijön és nézelődik a binokulárral. Ez azért is jó, mert elbírja és önállóan el tudja dönteni hogy mit néz: Holdat, csillagokat, város fényét :-)

    Judit

    VálaszTörlés