2011. június 26., vasárnap

Kalandozás a Scorpio csillagképben - M4 gömbhalmaz, Béta Scorpii és Nü Scorpii

Igaz viszonylag alacsonyan van a Scorpio, de talán nem is lesz jobb helyen mint most, és bizony tartalmaz érdekességeket. Kezdjük rögtön az Antaressel, aminél hatalmasabb vörös csillagot még nem láttam. Gyönyörűséges a színe, narancs és vörös között valahol. Az atlasz kettősnek jelöli, de tegnap hirtelen odakint nem tudtam eldönteni hogy nézzem-e vagy sem. Szerintem ma este bepótolom, mert megnéztem a katalógust, ami 2,5"-nek jelöli a távolságot A és B pár között.

Minden esetre - mivel az atlaszban találtam ajánlást ezekről - megnéztem a Béta és a Nü Scorpii kettősöket. Mindkettő könnyen bontható, a Béta Scorpii 65x nagyításon, a Nü Scorpii pedig már 26x nagyításon is gyönyörűen látszott.

A Béta Scorpii páros 13,6"-re van egymástól az atlasz szerint, az A csillag 2,6 mg-s, a B pedig 4,9 mg-s. Az A csillagot fehérnek, a B-t pedig határozottan kéknek láttam, a maga nemében páratlanul szép volt. A légkör is kedvező volt, ezért két kerek pontot láttam a látómezőben. Az általam becsült szögtávolság 20°.


A Nü Scorpii talán binokuláros kettősnek is nevezhető, mert valósznűleg 15x nagyítás körül már bontható a páros, a kettő közötti távolság 41". 26x-os nagyításon rögtön jól látszott is a két csillag egymás mellett. Az A csillag 4,3 mg-s, és fehérnek láttam, a B csillag pedig 6,4 mg-s és furcsa módon inkább szürkésnek láttam. Se nem kék, se nem sárga, de nem is határozottan fehér. Inkább olyan szürke, ködös fehér. Lehetséges, hogy ez a fényesség különbségnek is betudható, két fehér csillag esetén, nem tudom, de érdekes volt.

Ezek megtalálása igazából nagyon könnyű volt egymás után, hiszen a Béta Scorpii szabad szemmel is látszott az égen. A látómezőt épp csak egy picivel kellett feljebb vinni, hogy megpillantsam benne a másik párost is.







Ugyanezen a környéken próbáltam megkeresni az M10 és M12-es gömbhalmazokat (kicsit feljebb, az Pohiuchus csillagképben). Valahogy ez a két gaz nem akarta az igazságot, és se innen, se onnan nem sikerült megtalálnom őket. Ezért gondoltam, hogy visszatérek még a Scorpio-ra kicsit, hiszen ott az M4. Igaz hogy relatíve közel van a horizonthoz, de gondoltam azért csak láthatok belőle valamit.

Kevés keresgélés után meg is pillantottam egy rettenetesen halvány gömbhalmaz szerű foltot a látómezőmben, 26x nagyításon még az Antaressel egyszerre. Lányos zavaromban nem tudtam eldönteni, hogy mit is látok, hiszen annyira halványnak tűnt, hogy először azt hittem az NGC6144-et látom és úgy is jegyeztem fel a rajzomat, de később megtudtam, hogy ez az M4. Végül is örülök neki, hiszen ezt kerestem eredendően.
Azonban ehhez majd még visszatérek, esetleg jobb égről.

2 megjegyzés:

  1. Szia Judit!

    Nagyon tetszik a lelkesedésed,az évekkel ezelőtti önmagamra hasonlít. :) no nem mintha már nem lennék lelkes,de Hozzád hasonlóan szinte mindent észleltem amit csak lehet...aztán kialakul a fő profil... :)esetemben a Hold.
    A béta Cygnus-t észlelted már?A legszebb kettős!
    Minden észlelőnek szinte "kötelező" megtekinteni. :)már csak a színeik miatt is.

    Derült eget!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszönöm szépen a hozzászólást :)
    A Béta Cygnust nem láttam még, de majd sor kerül rá is egyszercsak. Olyan sok kettős van még amit nem láttam és látnom kéne! :D

    Judit

    VálaszTörlés