2011. július 25., hétfő

Napfoltok nyomában - felhőkön innen és túl

Hosszú, több napos rossz idő után ma este hatra kisütött a Nap végre és letisztult a felhőzet is valamennyire a déli- dél-nyugati égboltról. Azonnal kaptam az alkalmon és kipakoltam az erkélyre, persze a Nap már túl alacsonyan volt, mert az erkélynek a nyugati irányban egy szép sárga üveg van felszerelve. Azonban rájöttem így fél év után, hogy az állvány állítható.. :-) Igen, ez olyan szőkés volt. Minden esetre Eperke le, állvány átállítás, kicsit vízszintezgetés Eperke vissza.. és lám, máris láttam a Napot :-) Persze így is csak kb. fél órám volt arra hogy megnézzem, utána már az állvány magasítása sem segített. De ez a fél óra éppen elég volt arra, hogy azt a rengeteg foltot megnézzem:

Összesen két csoport látható most a napkorongon, szám szerint elvileg a 11259-es a közepétől északi irányban és a 11260-as a korong keleti szélén.

A 11260-as négy kicsi foltból áll, hosszan elnyúlt. Egy jól látható fáklyamezőben helyezkedik el. A 11259-es csoport alig kivehető, egy sötét pontszerű apró foltból és hozzá közel egy halvány szürke kis foltocskából áll, legalább is ennyi látható belőle. Szintén egy fáklyamezőben helyezkedik el, amely a foltokhoz hasonlóan nehezen kivehető.

A nyugati szélen egy szintén jól kivehető fáklyamező található, ami első ránézésre kisebbnek tűnik mint a másik kettő, de amikor jobban szemügyre vettem kiderült, hogy kissé kiterjedtebb, azonban nagy része csak nehezen kivehető.

Sajnos a légkör eléggé rossz volt, bár az átlátszóságot majdnem jónak mondanám, főleg ahhoz képest, hogy előtte néhány órával még zuhogott az eső.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése