2011. július 7., csütörtök

Posidonius és Chacornac kráterek

Tegnap a Holdon az árnyék már levonult a Posidonius kráterről, így meg tudtam ezt is figyelni. Szép idő volt és kedvező légkör, ezért már nyolckor kipakoltam Eperkét és szürkületkor elkezdtem a megfigyelést. Érdekes, hogy szürkületben jobban látom a részleteket, kényelmesebb megfigyelni a Holdat, talán a kisebb fénykülönbségek miatt.

A kráter igen könnyen észrevehető, feltűnő jelenség, mellette egy kisebb kráterrel, a Chacornac-kal.
A Posidonius széle csipkézett, nem túl mély kráter, a nyugati szélén egy amolyan "kijárattal", ahol megszakad a pereme. Körülötte az északi peremhez közel több kisebb, jól kivehető kráter is látható. A Posidonius belseje világosabb árnyalatú mint a kráterek körül lévő terület. Délről indulva felfelé a keleti peremhez közel egy törés fut majdnem az aljáig, majd majdhogynem 90 fokos kanyart véve tovább folytatódik nyugati irányban, ami rendkívül érdekessé teszi a kráter látványát. A déli pereméhez közel két fehéres folt látható, ami nem felfénylés, hanem színkülönbség, foltosság. A kapcsolódó Chacornac kráter jóval kisebb, de szintén érdekes, a pereme északi irányban - ahol kapcsolódik a Posidoniushoz nyitott, ezen a részén egészen világos a színe. Ettől a nyitott résztől nem messze egy fehér elnyúlt folt látható, ami hasonlóan a Posidoniushoz színeltérés. A Chacornak alatt déli irányban csipkézett a táj, szivacsszerű állagú sötétebb részekkel tagolt.
A kráterek széle nem látszik túlságosan felgyűrtnek.

További érdekessége a két kráternek, hogy a körülöttük lévő rész jól elkülöníthetően a kráterektől nyugatra sötétebb, míg délre világosabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése