2011. július 16., szombat

Napfoltok nyomában

El sem hiszem, hogy végre kijutottam Napot nézni. Úgy kellett már ez mint a víz a sivatagban. Ráadásul a Nap meg is örvendeztetett, egészen aktív kezd most lenni.

Két nagyobb folt is található rajta, az egyik dél-nyugati széléhez közel, a másik pedig északon, a közepe és a korong széle között kb. félúton. A dél-nyugati folt (11250-es) három, vagy inkább négy umbrára bomlott szét, bár ebből az egyik (a legnagyobb) inkább még egyben van. Az északi irányban lévő nagy folt is három, vagy talán négy részre tagolódik, nem volt teljesen kivehető, a viszonylag rossz légkör miatt. Ehhez közel kissé keleti irányban található két kicsike folt (11256-os csoport), amely körül mindjárt egy fáklyamező is megfigyelhető. Található egy újabb fáklyamező a keleti peremnél és egy picid onnan déli irányban lefelé található a legérdekesebb foltcsoport (11254-es), ami L-alakban elnyújtva aprócska foltokból áll össze. 130x nagyításon összesen 13 db foltocskát számoltam össze benne. Ez a csoport szintén egy fáklyamező közepére sikeredett, ráadásul ez a fáklyamező nem is olyan kicsi. Még egy további fáklyamező található a nyugati peremétől körülbelül 20-25 fokra délre.

Szerencsém volt a rossz légkör ellenére, mert az átlátszóság viszont jó volt, így sikerült 130x nagyításon is megfigyelnem az érdekesebb foltokat. Remélem lesz alkalmam holnap is kilesni rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése