2011. július 27., szerda

Napfoltok nyomában - Lilivel :-)

Végre nem csak öt percig volt jó idő, hanem egy egész órán át gyönyörű volt az ég, jó átlátszósággal és elfogadható légkörrel. Sajnos ma az időm korlátozott volt, ezért csak az egyik foltról tudtam részletrajzot készíteni, de nagyon sajnáltam hogy be kell jönnöm, mert azon kevés napok között volt a mai, amikor a légkör lehetővé tette volna.

Három határozott csoport alakult ki a Napon most, a 11259-es, ami két napja még csak igen apró, alig észrevehető foltocska volt, mára pedig már egy nagyobb és két apró foltból álló csoporttá nőtte ki magát. A nagyobb foltban is három kicsike umbrát tudtam megkülönböztetni, amiből kettő kissé mintha összeérne. A csoport kissé északi irányba haladt, és a keleti oldalán továbbra is jól kivehető egy fáklyamező, amely valószínűleg az egész foltot körbeöleli.

A 11260-as kisvonat is haladt előre szépen, beljebb is került a korongon, illetve picit északabbra csúszott látszólag. Ezen felül megtöredeztek a foltok, így most még több foltból áll, körülbelül ugyanakkora területen, mint tegnap.

A 11261-es csoport a legérdekesebb, és ez az, amit választottam, hogy részletrajzot is készítsek róla. Egyértelműen beljebb jött a korong széléről, és nagyobb is lett, mint tegnap volt.  65x-ös nagyításon a szélső folt olyasmi mint egy kis virág, de a 130x-os nagyításon jól látszik, hogy egy összetettebb foltról van szó, több különböző "árnyalatú" részlettel. A belülső foltban több umbra is található, amelyekből a széléhez eső(k) halványabbnak tűnik(nek), és a külső résznél is több érdekes elnyúlásból áll a foltcsoport. Itt még az is megfigyelhető, hogy a halványabb részek mintha belevesznének a napkorongba, fokozatosan halványodik el a szélük helyenként.

A mai napnézegetés egyébként izgalmasabb volt mint a szokásos, mert Lili is kijött velem, és ő is megfigyelte a foltokat. Amikor belenézett a távcsőbe, jelentőségteljesen mondta: "Igen látom, ott vannak a szépen kifejlődött foltok". Utána lerajzolta ő is a Napfoltokat és a napot (de ő még a protuberanciákat is berajzolta :-D), a nagy foltra azt mondta, hogy az az apa-folt. Gondolom a közepes az anyafolt, a két kicsi pedig a Lili-foltok, mert általában így szokott lenni.
Minden esetre egy hatéves első Napészlelésének nem is olyan rossz ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése