2011. augusztus 24., szerda

NGC6633 nyílthalmaz

Az erkélyünkről látszik a tüzijáték pont. Ez azért is jó, mert utálok tömegrendezvényekre járni, illetve azért is, mert engem különösebben nem érdekel (túl sokszor láttam már). Viszont Lilit igen, úgyhogy egy székre állva (természetesen szigorú felügyelet mellett) binokulárral figyelte a tüzijátékot. Nagyon tetszett neki, különben be kell ismernem tényleg szép binokin keresztül.

Miután vége lett a tüzijátéknak gyorsan kipakoltam Eperkét is, mert egyébként nagyon jó ég volt aznap este, legalább 8/10-es légkörrel és 4/5-ös átlátszósággal. Később állítólag bezavart a Hold, de én addigra már pont bejöttem.. :-)
Mivel legutóbb az NGC6633-as nyílthalmazt próbáltam megkeresni de nem sikerült és helyette mást néztem, most ugyanezt vettem célba és meg is találtam.

Érdekes, kissé elnyúlt formájú nyílthalmaz (a rajzomon inkább a közepétől jobbra látható maga a halmaz), de viszonylag számottevő csillag van a környezetében is, ezért kissé nehéz volt behatárolni hogy hol kezdődik és hol végződik pontosan. Olyan látómezőt választottam, ami az én szememnek szép volt. Sok apró csillagból áll, de kis nagyítással is könnyen kivehető, még budapesti égen is. Tartalmaz egy részt, ami kissé fényesebb csillagokból áll. Több olyan csillagot is megfigyeltem benne, ami optikai kettősnek tűnik, kisebb-nagyobb szeparációval, köztük 26x-os nagyításon egész szorosnak látszókkal is. Persze egyáltalán nem biztos hogy kettősök, de érdekesen néznek ki nagyon.

Szerk: a rajzon IC-ként szerepel, de igazából NGC, csak a térkép ezt nem jelölte (simán 6633-nak jelöli)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jo beszamolo, az ember kedvet kap,hogy azonnal eszlelhesse az targyalt objektumot :)Csak igy tovabb !

    VálaszTörlés
  2. A NGC6633 nem mellékesen binokulárral az igazi látvány szerintem. :) Legalábbis nekem is van egy ősrégi NGC6633 rajzpárosom. 19 évvel ezelőtti a binoklis, az Eperkéhez hasonló méretű 15T-s rajz meg már 11 éves.

    Egyébként térképeken a betű nélküli szám konvencionálisan NGC-t takar. Az IC-k előtt egy I betű szokott állni ha nincs kiírva az IC. Néhol persze kiírják, néhol elé tesznek egy N betűt az NGC-nek is, de mivel ez a legnépesebb és legáltalánosabb katalógus ezért alapértelmezett. :)

    További derült egeket Neked: Nyözö

    VálaszTörlés