2011. március 25., péntek

Denebola és környéke az Oroszlán (Leo) csillagképben

Tegnap kinyomtattam magamnak a Triatlas-A-t, ami igencsak részletesen tartalmaz bármit, amit kistávcsövekkel észlelni lehet (de még egy kicsit többet is szerintem). Bejelölgettem rajta a Messier-objektumokat magamnak szép színessel, hogy megpróbáljam őket felkeresni.

Mivel a leginkább elérhető helyen az Oroszlán csillagkép volt abban az időben, ezért az alatta lévő M65-66 és M95-96-105 objektumokat próbáltam meglesni, ezen kívül az Oroszlántól balra lévő felsorolhatatlan mennyiségű objektumot. A helyét mindennek megtaláltam szépen a térkép alapján csillagról csillagra, tulajdonképpen 40-45 percet csak azzal töltöttem, hogy ezek helyét keresgéljem, de sajnos nem sikerült belőlük túl sok mindent látni. Az M65-66-ból még mintha láttam volna valamit, de nem mernék rá megesküdni. Azért majd még tovább próbálkozom, minden esetre ez a nézelődés arra nagyon jó volt, hogy méginkább megismerjem az eget és sokat tanuljak róla, hogy mi hol található rajta. Az idő úgy elment, mintha csak két percet ültem volna kint.

Végül azért rajzoltam is, a Denebola nevű csillagot és környékét, mert ez megfogta az érdeklődésemet, nagyon szépen világított az égen és muszáj volt engednem a rajzolhatnékomnak :)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Judit:)mosolyogva olvastam irasaid...Valoban ketsegbe vonhato a parhuzamos Univerzumok letezese a terben es az idoben...de a Foldon nem:Pmarpedig azert, mert velem is ugyanezek az elmenyek tortentek,ugyanebben az idotartamban,raadasul en is formalodo jogasz vagyok:P.A marcius elejen szereztem be egy 12*50 es binokulart, s az ezt koveto idoszaktol eddig leirhatatlan elmenyekben volt reszem, ami a csillagos eg figyeleset illeti.Mivel egyetemre jarok, s Kolozsvaron elegge nagy a fenyszennyezodes,igy csak a Holdat figyeltem 12szeres nagyitasban, amig elfogyott s persze ahogy az ido engedte,de ez is nagyszeru volt. az utobbi ket napban, pedig hazajottem falura, ahol mar teljesen mas a helyzet a fenyek szempotjabol.Figyelem a Venuszt es a Szaturnuszt(pont ugy ahogy te is lerajzoltad).A csillagkepeket en is most fedezem fel, s csak megdobbent a hasonlosag a csillagterkepem s a valos eg azonossaga kozott.Az este a Bedelgueset,a Rigelt,a Harom Novert es az Orion-t tanulmanyzotam, de aztan gyorsan elbujtak a hegyek moge.Ugyhogy latnivalo akad boven, neked meg tovabbi kellemes szemelyes felkedezeseket kivanok ugyanugy mint magamnak;)Dénes

    VálaszTörlés
  2. Szia Dénes!

    Örülök, hogy írtál, annak pedig főleg, hogy hasonló élményeket élsz át mint én, mert az én élményeim szuperek :)

    Remélem még sok jó élményben lesz részünk a jövőben! :)

    Judit

    VálaszTörlés