2011. március 24., csütörtök

Szaturnusz a szerencsének köszönhetően

Tegnap miután reggel Napot néztem, igazán este már nem volt szándékomban különösebben kimenni, gondoltam tartok egy amolyan "pihenő" napot, és nézelődök a neten, blogolok, fórumozok, rendezgetem a rajzaimat (be is küldtem párat az MCSE-nek és ASOD-nak).

Az viszont szándékomban volt, hogy korábban lefeküdjek, mert mostanában egyre később kerülünk ágyba.

Egyik sem jött össze. Párom fél 11 magasságában (amikor már mondtam, hogy menjünk aludni) még gondolt egyet és kiment a binokulárral a kezében, hogy azért ő szétnéz. Egy perc múlva utánam szólt, hogy menjek ki mert lát valami furát, ami sokkal nagyobb, mint a többi csillag.

Kimentem, megnéztem, és megállapítottuk, hogy az bizony egy bolygó (vagy UFO :P). Gyorsan azt is kiderítettük, hogy a Szaturnuszt látjuk (ő fedezte fel nekem! :-)). Úgyhogy boci szemekkel néztem rá és szépen pislogtattam a szempilláimmal. Sikerült meghatnom és azt mondta, hogy "na húzzál rajzolni". Úgyhogy ki is húztam és vagy fél órán át nézegettem és lerajzoltam amit láttam. Persze élőben visszaadhatatlanul szebb, sárgás, narancsos színe volt a binokulárban. Az érdekessége pedig az volt, hogy oldalirányban elnyújtott a fénye, amolyan barack, vagy szilvamag alakja van. Szinte gyűrűket véltem felfedezni rajta, persze azért az túlzás lenne, igyekeztem a realitás talaján maradni és azt rajzolni amit látok. Szerintem sikerült is, ennél többet nem, viszont kevesebbet sem láttam rajta.

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyen lesz kistávcsővel.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon pontos a csillagkörnyezet a rajzon! A gyűrű nem pont így áll (de majdnem), de 10-szeres nagyítással tényleg csak annyit lehet érzékelni, hogy nem korong alakú :)

    Na de majd a 70/500-assal! Főleg ha el tudsz menni majd legalább 100-szoros nagyításig. :)

    Napnyugta után érdemes még megkeresni most a Jupitert és a Merkúrt, ha lelátsz a nyugati horizontig. A Merkúrnak a napokban van az idei legjobb, esti láthatósága!
    15-20 perccel napnyugta után már el lehet kezdeni a vadászatot binoklival.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszönöm szépen a dícséretet. Igyekszem minél pontosabban rajzolni.

    Ha minden jól megy, nemsokára meglesz a távcső is, már alig várom!

    A Merkúrt sikerült megnéznem a Polarisban a nagy távcsőből, mondjuk abban is nagyon pici volt, de azért jó volt látni :)

    Sajnos napnyugtára mostanában nem érek haza amúgy, de majd jövő héten talán már sikerül.

    Judit

    VálaszTörlés