2011. március 7., hétfő

M41 és Hyades

Tegnap este kétszer is kimentem észlelni az erkélyre. A kényelem és az egyszerűség kedvéért úgy döntöttem, nem is nézem meg az északi oldalt, mert biztos találok elég sok érdekes dolgot ezen az oldalon is.

Már kidolgoztam egy jó kis módszert, a kemping székbe ülök, betakarom magamat egy pokróccal és az ölembe teszem a Csillagatlaszt (valamint a ceruzát, radírt, elemlámpát). Mint egy igazi táborozás, csak nem kell hozzá messzire menni :)

Napközben sokat olvasgattam a Csillagatlaszt hogy miket nézegessek, és a figyelmem az M41 elnevezésű nyílthalmazra terelődött, ami a Sirius alatt található a Canis Maior (Nagy Kutya) csillagképben. Mivel viszonylag közel van a Siriushoz és maga a csillagkép is elég fényes csillagokból áll, ezért a térkép alapján úgy ítéltem meg talán ezt nem olyan nehéz megtalálni, ha egyszer már a Sirius helyét biztosan tudom.
Biztos kiindulópontom a Sirius, Procyon, Betelgeuse és Rigel négyes, amik szabad szemmel a legfényesebb csillagok most az égen. A Betelgeuset nagyon szeretem a vöröses színe miatt, mindig megnéztem eddig és elidőztem rajta egy picit.

Az M41 megtalálása annyira nem is volt egyszerű... pontosabban a helyét nagyon könnyen megtaláltam (gyakorlatilag a Sirius alatt egyenesen van), de viszonylag sokat kellett ott időznöm, hogy észrevegyem. A binokuláron keresztül egy picikét fényesebb csillag körül néhány nagyon halvány és ködös pontot láttam, kifelé haladva mégtöbb ködös fénnyel. Leírva nem hangzik olyan izgalmasnak, mint amilyen gyönyörű és izgalmas volt még úgy is, hogy csak viszonylag rosszul láttam. Az M41 keresgélése, nézegetése és lerajzolása eltartott jó ideig, és mivel nem vittem először kesztyűt a kezeim csonttá fagytak.

Ezért a következő alkalommal később már vittem a kesztyűmet is. Bár rajzolni benne kicsit nehezebb, de azért megoldottam azt is. A második célpontom a Hyades volt, amit úgy fedeztem fel magamnak, hogy az M45-ös számú Pleiades nyílt halmazt keresgéltem és nézegettem, mivel mindenki ajánlotta, hogy nézzem meg mert milyen szép. Félúton a Pleiades és az Orion csillagkép között található a Hyades, ami bár a térképen nincs nyílthalmazként külön megjelölve (nincs úgy szépen bekarikázva mint a többi nyílthalmaz) és a benne lévő csillagok lazábban helyezkednek el, de nekem megakadt rajta a szemem és eldöntöttem, hogy ő lesz a következő célpontom. Ennek a lerajzolása már nem volt annyira egyszerű, mivel elég sok csillag látszott benne, és eléggé elszórtan. Azért sikerült kihámoznom az alakzatot (ami szerintem belül egy kisebb nyíl, ami jobbra lefelé néz és kívül is van egy külső nyíl benne). Ami érdekes, hogy itt is található egy vörös óriás, az Aldebaran, ami az alakzat legfényesebb csillaga, és természetesen vöröses színben pompázik a binokulárban :)

Rájöttem néhány dologra a tegnapi nap folyamán: rendkívüli módon szórakoztat a csillagok / napfoltok és más alakzatok lerajzolása, és képes vagyok akár egy órát is eltölteni és egy rajzon szöszölni a saját szórakozásomra. Ezen kívül nagyon szeretem a vörös óriásokat, lenyűgöz a színük.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Küld be a mélyég rovatba... és egy nagy levegő után tegyél az ASOD-al egy (több) próbát.
    Nagyon jó a rajzod.. de saját tapasztalatom alapján mondom egy állvány a binódnak iszonyat sokat jelentene!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszönöm a tanácsot :) Próbálkozni fogok mindenfele ;)
    Állványom nemsokára lesz, mert veszek egy kistávcsövet nemsokára (mechanikával), azt fogom használni a binóhoz is.

    Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fog javítani a dolgon, azért akárhogy is fogom az mégsem ugyanolyan stabil.

    Judit

    VálaszTörlés
  3. Nagyon élvezetes olvasmány, és jók a rajzok. További jó felfedezést!
    üdv
    Zsolt

    VálaszTörlés